Graţie poziţionării ei, la graniţa dintre latinitate şi „germanitate”, aşteaptă-te ca în Belgia să mănânci cu un rafinament francez la porţii germane.
Belgia este ţara care a creat termenul gourmand sau gourmet (persoană care apreciază mâncarea). Fructe de mare excepţionale, fripturi bogate, beri deosebite şi deserturi încântătoare, aceasta este Belgia!
Punctul de întâlnire al bunătăţilor latine şi germane
În ciuda devizei naţionale – Unirea face puterea – Belgia este bine delimitată atât social cât şi culinar, graniţa dintre Europa germană şi cea latină fiind trasată chiar în interiorul regatului belgian. Veți „gusta”, aşadar, puternicele influenţe germano-olandeze în nordul flamand şi caracteristicile latine în sudul valon. Cu toate acestea, în locurile turistice găsiţi cam toate mâncărurile definitorii pentru cultura culinară belgiană, descrise bilingv (în flamandă şi franceză).
Paradisul creveţilor
Pentru început, când vizitaţi Belgia ar trebui să ştiţi că aici s-au născut cartofii prăjiţi, cunoscuţi în toată lumea ca french fries, prăjiţi în mod tradiţional în grăsime animală, nu în ulei. Mosselen-friet (fr. moules-frites), midii fierte şi servite cu cartofi prăjiţi sunt un fel definitoriu în toată ţara.
Fructele de mare, în general, şi creveţii în mod special sunt deosebite în Belgia şi se găsesc la preţuri decente peste tot. Ca regulă generală, crevetii sunt cu atât mai gustoşi cu cât apa în care trăiesc este mai rece, lucru valabil şi pentru peşti, iar Belgia se bucură de ţărmul Mării Nordului. Un peşte foarte iubit în Belgia este ţiparul. Gustă neapărat Paling in ‘t groen (fr. anguilles au vert), ţipar într-un sos din ierburi mixte.
Fripturi în bere
Ar fi păcat, însă, să călătoriți în Belgia fără să gustați şi din bunătăţile „uscatului”, din mâncărurile şi fripturile atât de deosebite ale Belgiei. Asemănătoare ca idee francezul boef bourguignon, Vlaamse stoofkarbonaden este o tocăniţă consistentă din carne de vită în care însă vinul folosit la gătit a fost înlocuit cu bere.
De altfel, belgienilor le place să gătească cu bere. Una dintre cele mai speciale mâncăruri ale Belgiei este Konijn in geuze (fr. lapin à la gueuze), o friptură de iepure în geuze (un sortiment de bere acrişoară specifică zonei Bruxelles-ului).
Feluri specifice locului
Specialităţile regionale se află la loc de cinste în Belgia, unde fiecare regiune se laudă cu feluri specifice. Waterzooi este o tocăniţă din carne de pasăre, vită, peşte cu legume, smântână şi ou, specifică Gent-ului.
Liège-ul se laudă cu Salade Liégeoise, o salată consistentă cu fasole verde, bacon, ceapă şi oţet şi, desigur, cu napolitanele (gaufres) care şi-au primit numele chiar de aici.
În munţii Ardeni, specialităţile locale se concentrează în jurul mezelurilor tradiţionale, pateuri şi cârnaţi din vânat, în special din carne de porc mistreţ. Influenţa germană se regăseşte în specialităţile belgiene de cârnaţi, Braadworst, Pensen şi Boudins, serviţi cu cartofi şi sos de mere.
Bucătăria belgiană tradiţională nu este neapărat un paradis al vegetarienilor. Cu toate acestea, andiva este foarte populară aici, chiar dacă cel mai iubit fel include şuncă – Gegratineerd witloof (fr. chicons au gratin), andive învelite în şuncă şi gratinate la cuptor. Stoemp, o specialitate întâlnită şi în Olanda, este un piure rustic, din cartofi în amestec cu diverse legume şi verdeţuri.
Țara ciocolatei şi a berii
Belgia se poate lăuda că a dat lumii celebra gaufre de Liège, servită cu sosuri de fructe, ciocolată sau caramel peste tot, dar şi rafinatele ciocolate realizate după reţete secrete. În Belgia ciocolata nu este un „alt desert”, specialităţile din ciocolată fiind desertul prin excelenţă, adevărate capodopere de rafinament.
Dar poate mai mult decât cu ciocolata, belgienii se laudă cu berile lor. Aproximativ 130 de producători realizează cele 8700 de branduri care se comercializează în Belgia, majoritatea în producţie mică, dar de o excelentă calitate.
Mii de beri, cu Leffe în frunte
Berile de abaţie (fr. Abdijbier sau Bières d’Abbaye), realizate în mănăstiri încă din Evul Mediu, blonde, dar mai ales brune şi negre, cu gust specific şi nu de puţine ori cu conţinut ridicat de alcool (peste 6%) sunt adevărate specialităţi care au pus Belgia pe harta fundamentală a berii mondiale. Cel mai cunoscut brand este, în prezent, Leffe.
Berile făcute în mănăstirile călugărilor trapişti sunt la rândul lor o specialitate distinctă, pentru care branduri ca Achel sau Chimay stau mărturie. Există multe şi controversate încercări de catalogare a berilor belgiene, de a le grupa în categorii după metoda de producţie, gust, culoare, concentraţie alcoolică, regiune, însă toată lumea este de acord că în Belgia berea are un caracter unic.
Fie că sunt albe, brune, blonde sau roşii, berile belgiene sunt o experienţă completă şi complexă, iar pentru a vă pune în încurcătură, Delirium Cafe din Bruxelles vinde aproximativ 2.500 de branduri de bere. Aveţi de unde alege!
____________________
Articol din seria Ghidurilor de Călătorie realizate de capital.ro pentru care cevabun.ro este consultant culinar.
Citește tot articolul aici.