Imam bayildi, tradus aproximativ prin expresia cutremurarea imamului (lider religios musulman), este o delicatesă vegetariană prin excelenţă, simbol al bucătăriei turceşti. Nu se cunoaşte cu certitudine originea numelui său însă există cel puţin trei variante care sugerează de ce ar fi leşinat imamul la vederea acestei mâncări. Prima, că ar fi văzut preţul ingredientelor folosite; a doua, pentru că ar fi văzut cantitatea de ulei folosită şi a treia, şi probabil cea mai apropiată de realitate, pentru că ar fi fost încântat de gustul deosebit al acestor vinete umplute.
Cu toate că bucătăria turcească foloseşte pe scară largă uleiul de floarea soarelui, reţeta de imam bayildi se prepară exclusiv cu ulei de măsline. Mult.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 4 vinete mici
- 200 ml ulei de măsline (hai,fie, doar 180)
- 1 ceapă mare
- 1 ardei roşu
- 1 ardei galben
- 6 căţei de usturoi
- 4 roşii
- 2 linguri pastă de tomate
- 1/2 linguriţă rasă de scortisoara
- 1 linguriţă de chimion
- 1 linguriţă de zahăr
- sare şi piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 140 de grade Celsius.
- Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori sau pătrate mari. Decojiţi căţeii de usturoi şi tocaţi-i mărunt.
- Scoateţi sâmburii ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate cu latura de 1,5-2 centimetri.
- Tăiaţi roşiile cuburi.
- Aşezaţi vinetele într-o tavă şi decupaţi un capac pe laterala vinetelor (vezi foto). Extrageţi o parte din miezul vinetelor. Tăiaţi cuburi jumătate din cantitatea de miez de vinete. Restul puteţi să-l folosiţi pentru altceva
- Presăraţi puţină sare în interiorul vinetelor.
- Încingeţi 4 linguri de ulei într-o tigaie.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi ardeii graşi, vinetele şi, după 2 minute, zahărul, scorţişoara şi chimionul. Amestecaţi bine.
- Adăugaţi roşiile, pasta de tomate şi un pahar de apă.
- Înăbuşiţi totul bine timp de 10 minute.
- Umpleţi vinetele, scurse de lichidul format în interior, cu amestecul de legume.
- Turnaţi restul de ulei de măsline peste şi introduceţi la cuptor pentru 35-45 de minute până când vinetele s-au înmuiat şi legumele s-au rumenit.
Imam bayildi se serveşte ca meze (aperitiv) sau mâncare în sine, cald dar mai ales rece.
[note]În mod tradiţional vinetele se curăţă parţial (se cojesc pe lungime, din loc în loc, pentru a obţine un efect zebrat). [/note]
[tip]Există şi o variantă mai puţin aromată a acestei reţete, în care scorţişoara şi chimionul sunt înlocuite cu o legăturică de pătrunjel.[/tip]
[tip]Vinetele mai mari se taie în două, pe lungime, şi se prăjesc în prealabil în ulei până când se înmoaie.[/tip]
_________________________________________________
N-am inteles cand si daca se adauga zaharul. De asemenea ma intreb daca se foloseste si chimion si chimen asa cum e lista de ingrediente… cred ca pe undeva s-a strecurat o greseala.
Zaharul se adauga impreuna cu celelalte mirodenii. Am completat in text. Vizavi de a doua remarca, se foloseste doar chimion turcesc. S-a strecurat o greseala. Multumim de atentionare.
Ok, multumesc pt. lamuriri! Acum zece minute le-am bagat la cuptor. Am mai avut si o bucatica de dovlecel si din proprie initiativa pe langa mirodeniile din reteta am adaugat pt. scurt timp la calit o crenguta de cimbru verde 🙂
Imamul a luat’o razna cand a aflat cat ulei s’a folosit la pregatirea acestui tip de mancare:)
Pentru ca uleiu era foarte scump(cum e si acum de fel:) )
daca n-ati preparat si mancat macar o data in viata aceasta mancare ,ati pierdut ceva ce nici nu visati …desigur ,fara varza sandei marin ptr ca turcii au fost muuult mai destepti cand au inventat reteta
Comments are closed.