Cea mai celebră cremă, supa-cremă de ciuperci este atât de populară încât a devenit un clişeu al genului şi este produsă în prezent de către majoritatea comercianţilor de hrană instant. Însă dincolo de producţia “la plic”, crema de ciuperci îşi continuă netulburată destinul de vedetă.
Porţii: 8
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 1 ceapă mare
- 100 grame unt
- 1 kilogram de ciuperci
- 1 litru de lapte
- 40 grame de amidon sau 2 linguri de făină
- 600 ml supă de legume sau pui
- sare şi piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi ciupercile.
- Într-o cratiţă adâncă sau oală, topiţi untul.
- Adăugaţi ceapa în cratiţă şi sotaţi-o până devine sticloasă.
- Adăugaţi ciupercile peste ceapă şi rumeniţi-le uşor timp de 10 minute.
- Stingeţi totul cu supa şi lăsaţi să fiarbă la foc mediu timp de 20 de minute.
- Faceţi un liezon din lapte şi amidon (sau făină) şi adăugaţi-l peste ciuperci amestecând uşor.
- Lăsaţi să fiarbă totul încă 10 minute până obţineţi o ciulama subţire.
- Trageţi vasul de pe foc, lăsaţi-l să se răcorească puţin şi pasaţi totul într-un blender (sau tocător electric).
Crema de ciuperci se serveşte fierbinte, cu smântână şi crutoane.
[tip]Există şi versiuni mai “diluate” ale acestei reţete, care au o cantitate redusă de ciuperci, compensată de un plus de praz şi tulpină de ţelină.[/tip]