Ratatouille este o tocăniţă de legume specifică zonei Provence. Numele său provine din limba occitane (ratatolha) şi se regăseşte în toate zonele în care se vorbeşte această limbă, fie că e vorba de sudul Franţei sau de nordul Spanei (Catalunia), unde poartă numele de xamfaina.
Compoziţia sa trădează originea maură a acestui fel de mâncare, adaptat însă la gusturile locale. Ceea ce deosebeşte ratatouille-ul de suratele lor arabe sunt verdeţurile specific provençale (busuioc, măghiran sau bouquet garni) dar şi lipsa cartofilor.
Porții: 8
Timp de preparare: 45 minute
Ingrediente:
- 2 vinete medii
- 3 dovlecei
- 3 ardei grași (măcar unul să fie roșu)
- 3 cepe albe
- 10 căței de usturoi
- 5 roșii
- 1 bouquet garni
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 ardei iute (opțional)
- pătrunjel verde pentru decor
Preparare:
- Pregătiți legumele. Curățati-le și spălați-le.
- Tăiați cuburi vinetele și puneți-le într-o strecurătoare. Presărați sare. Lăsați-le la scurs (vinetele vor lăsa zeamă, așa că trebuie să puneți strecurătoarea pe o farfurie de suport).
- Tăiați cuburi dovleceii și ardeii grași. Puneți-i într-un alt vas.
- Tocați usturoiul din cuțit și puneți-l pe o farfurioară.
- Tocați ceapa mărișor și puneți-o separat, pe o altă farfurie.
- Într-o cratiță teflonată (sau cu fund dublu), puneți 2 linguri de ulei la încins. Prima dată se vor prăji vinetele. Scurgeți-le bine de zeamă și puneți-le la prăjit.
- Cât se prăjesc vinetele, decojiți roșiile – vezi video aici. Tocați-le cuburi.
- După ce s-au rumenit vinetele (aproximativ 10 minute), scoateți-le cu o spumieră într-un bol.
- Adăugați alte 2 linguri de ulei și puneți ceapa la prăjit. Amestecați cu o lingură de lemn să nu se ardă.
- După ce ați călit puțin ceapa (până devine sticloasă), adăugați usturoiul tocat.
- După ce usturoiul și-a eliberat aroma, adăugați dovleceii și ardei. Lăsați-i 10 minute la prăjit.
Dacă doriți un ratatouille iute, adăugați acum și ardeiul iute (fără semințe), tocat mărunt. - Adăugați bouquet garni (legătură sau săculeț). Acesta va fi scos când mâncarea este gata.
- Adăugați roșiile tăiate cuburi. Completați cu puțină apă, acoperiți cratița și lăsați legumele să fiarbă 10-15 minute, amestecând din când în când.
- Spre final, adăugați vinetele prăjite, amestecând încet să nu rupeți legumele.
- Lăsați la fiert alte 10-15 minute până se pătrund bine legumele (la foc mic).
Ratatouille se servește fie cald, fie rece. Se decorează cu frunze proaspete de pătrunjel. Pentru doritori, se poate servi cu extra-usturoi lângă. Este și mai gustos a doua zi, după ce aromele legumelor s-au așezat.
______________________________________
foarte buna reteta 🙂
reteta e extraordinara…insa mie imi place sa mai si experimentez…(sa imbunatatesc nu am cum)…asa ca dupa vinete am prajit 2 cartofi pe care i-am taiat felii si i-am adaugat cu vinetele odata…si 2 morcovi rondele pe care i-am adaugat in tigaie dupa usturoi la calit…cred ca merita incercat
mi se pare mie, sau asta aduce a ghiveci calugaresc de post?
Comments are closed.