Creveta (pl. crevete) este denumirea generică a crustaceelor aparținând ordinului Decapoda. Există mii de specii de crevete în toate oceanele și mările de pe glob, dar și în apele dulci. Principala distincție când vine vorba de aceste crustacee – cele mai populare din lume – este mărimea lor. Corpul crevetelor variază de la 2 până la 30 cm lungime.
Ca și în cazul cuvântului calamar (calmar – corect în limba română), și creveta este un cuvânt puțin folosit în bucătărie și pe meniul restaurantelor, unde se preferă varianta crevete (pl. creveți).
[readalso] Rețete cu creveți. [/readalso]
Creveții sunt pescuiți sau crescuți pentru carnea lor gustoasă. Sunt considerați mai gustoși cei care cresc în ape mai reci (ex. Marea Nordului).
Se comercializează proaspeți (fie cruzi, fie prefierți) sau congelați (decorticați sau cu tot cu crustă). În prezent, creveții se pot achiziționa de la majoritatea supermarketurilor, mai ales în varianta congelată. Pentru achiziționarea creveților proaspeți se recomandă verificarea cu atenție a crustei: să nu fie spartă sau alunecoasă.
În limba engleză există denumirea de shrimp (folosită mai ales în SUA) și de prawn (folosită cu precădere în Marea Britanie) care desemnează creveții. Deși din punct de vedere culinar diferența între cei doi termeni se referă la mărime (shrimp = creveți cu lungimea până în 5cm, prawns = creveți mai lungi de 5 cm), există și diferența sistemului de branhii:
– shrimps (aparțin subordinului Caridea) au un sistem de branhii lamelar; prawns (aparțin subordinului Penaeidae) au un sistem de branhii arborescent.
În limba română se folosește termenul de crevete pentru ambele tipuri de mai sus (atât shrimp cât și prawn).
Prepararea creveților:
Creveții se gătesc foarte puțin – timpul de preparare variază între 2 și 10 minute în funcție de mărime. Dacă sunt deja prefierți (citiți cu atenție ambalajul), trebuie doar încălziți. Gătiți prea mult, creveții devin cauciucați, iar carnea lor își pierde frăgezimea și suculența.
Se pot găti la grătar, fierți în apă cu sare, în supă sau la aburi, prăjiți în unt sau în baie de ulei, ca atare în salate reci. Pot fi ingredientul principal în sosuri pentru paste sau pește; sunt folosiți cu succes ca elemente de decor.
Pregătirea creveților (dacă nu se dorește folosirea lor cu totul) presupune îndepărtarea capului, a cozii, a crustei și a intestinului (se face o incizie pe spatele crevetelui pe lungime și se scoate intestinul negru). Vezi aici cum se curăță creveții – film.
Crusta poate fi folosită la prepararea unei baze de supă: se pun cojile în apă și se fierb cu sare cam 10 minute; se strecoară zeama care mai apoi se folosește la gătitul creveților.
Tipuri de creveți:
___________________________________________________________
Alte tipuri de crustacee:
- crabul
- racul
- homarul
- langustinele
Deci exact cum credeam si eu, corect este creveta/crevete si calmar… dar oriunde auzi vorbindu-se de asa ceva, se folosesc ceilalti termeni
Comments are closed.