Conceptul de brunch a fost inventat de americani prin anii ’30 când era la modă să organizezi petreceri în weekend, iar, mai apoi, să te relaxezi la o masă cu familia sau prietenii pe parcursul unei jumătăți de zi, de la 11 până după amiaza.

brunch Brunch este un cuvânt inventat din unirea lui breakfast (mic dejun – lb engleză) și lunch (prânz – lb engleză) și este la modă și acum, în toate orașele care se respectă.
Sunday brunch a devenit deja un motiv suficient pentru o ieșire mondenă sau pentru o întâlnire relaxată cu prietenii și un prilej de delectare în compania unor meniuri special concepute pentru această ocazie.

Unde ieșim la brunch?

Multe din restaurantele din orașele mari au meniuri speciale pentru Sunday brunch, pe modelul all-you-can-eat (bufet suedez cu o selecție generoasă de feluri de mâncare calde și reci, din care fiecare client se servește cât poftește).  Este o metodă eficientă și pentru restaurante care deschid duminica în jurul orei 11:00 (ora ideală de servire a brunch-ului) și care percep un preț fix pentru toți cei care participă la brunch.

Meniurile de Sunday brunch îmbogățite cu elemente de divertisment (muzică de cameră, paradă de modă, expoziții, lecturi publice etc) sunt apanajul hotelurilor de 4 și 5 stele. În București, hoteluri ca Radisson, Hilton, Crowne Plaza, Novotel, Marriott, Intercontinental, Carol sau Howard Johnson apelează fie la divertisment, fie la brunch tematic pentru a atrage clienții. Din meniurile de brunch nu lipsesc homarii, vânatul, salatele, legumele, dar și preparate tematice – preparate de culoare roz la Radisson pentru brunch-ul La Vie en Rose, preparate moleculare, bufeturi de sushi, bufeturi asiatice. În multe din oferte sunt incluse și băuturile, iar șampania nu lipsește din meniu.
Locurile sunt limitate (în jur de 200 de locuri la hotelurile mari) și rezervarea este necesară pentru că brunch-ul a devenit o modă în București, iar locurile se ocupă repede.

Brunch-ul se servește, de obicei, între orele 11:30 și 16:00, iar prețurile variază de la 150 la 220 lei pentru o persoană. Pentru meniuri și rezervări, consulțati paginile de web ale hotelurilor.

Brunch la noi acasă

Cu toate că nu au varietatea unor brunch-uri ca cele din hoteluri, un brunch organizat acasă și unde sunt invitații prietenii are un farmec aparte și nu devine atât de obositor ca o ieșire în oraș. În plus, un brunch acasă are marele avantaj că vă puteți alege cu cine să îl petreceți.

Cel mai important lucru când organizați un brunch este să stabiliți meniul, iar, în funcție de numărul de persoane, să faceți calculul porțiilor de mâncare pentru a avea un meniu echilibrat și cantitativ și calitativ. Alegeți feluri de mâncare atât din categoria finger food (aperitive mici, ușor de servit, ce vă permit o varietate mare și unde calculați câte 2 bucăți la 3 persoane), dar și salate, fripturi sau grătare, rulade și, bineînțeles, deserturi. Fiind o masă cu prietenii sau familia, este important să stabiliți ritmul de servire:

  • nu serviți toată mâncare într-o singură tranșă
  • prima dată se servesc aperitivele; servirea se face pe platouri mixte pentru un plus de aspect. Separat, oferiți oaspeților farfurii de servire și tacâmuri
  • felurile principale urmează doar după ce s-a eliberat masa de platourile de aperitive; serviți în același timp și salatele care pot fi folosite ca garnitură pentru oaspeții care doresc să mănânce mai ușor
  • la sfârșit serviți deserturile și cafeaua – aici aveți nevoie de o pauză mai mare între felurile principale și desert

Oricum, brunch-ul organizat acasă sau la iarbă verde este un prilej minunat de întâlnire cu cei dragi și totul va decurge excelent cu puține pregătiri înainte.
Se pot organiza și brunch-uri interactive: se adună prietenii și gătesc împreună (ingredientele se pregătesc înainte, iar pentru felurile ce necesită un timp de preparare mai mare se recomandă pregătirea lor cu 1 zi înainte).

____________________________

print