kefalotiri Kefalotiri (Kefalotyri) este un tip de brânză tare ce provine din Grecia și care se fabrică de sute de ani în insulele elene și în Cipru. Este una din cele mai populare brânzeturi grecești, folosită la foarte multe rețete și preferată pentru gustările reci.  Se comercializează și la noi în supermarketuri, gata ambalată.

Kefalotiri se face din lapte de oaie și/sau de capră, iar proporția dintre laptele de oaie și cel de capră este cauza variației de culoare – de la galben puternic până la alb. Are un conținut de grăsime de 40%.
Gustul este pregnant, ușor sărat, oarecum asemănător cu gruyere. Pentru că este o brânză tare, grecii o folosesc pe post de parmezan – este excelentă pentru gratinat mâncărurile făcute la cuptor, rasă deasupra fripturilor sau ouălor. Se consumă și pe grătar sau pane.

Numele kefalotiri (κεφαλοτύρι) provine de la cuvântul kefali care înseamă cap, pentru că forma calupui de brânză pregătită pentru maturat  seamănă cu un cap.
Perioada de maturare este între 2 și 4 luni.

print

1 comentariu

Comments are closed.