Menţionată pentru prima dată în 1691, în cartea maestrului François Massialot, creme brulee (se scrie crème brûlée) nu e o cremă de zahăr ars oarecare ci este unul dintre cele mai rafinate şi spectaculoase deserturi, remarcabil prin simplitatea dar, mai ales, puritatea ingredientelor: gălbenuş de ou, smântână dulce, zahăr şi vanilie.
Ceea ce face deosebit acest desert – şi îi dă şi numele – este crusta de zahăr ars de deasupra, cea pe care o spărgea cu plăcere Amelie Poulaine (personajul filmului Amelie). Sub acest vitraliu din caramel, subţire şi dulce, se ascunde o cremă ingenuă, cu o textură delicată.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 6 vase ramekin.
Porţii: 6
Timp preparare: 1 oră (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 6 gălbenuşuri
- 500 ml smântână dulce grasă (peste 28% grăsime)
- 125 grame de zahăr
- 1 baton de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
- 6 linguri de zahăr pentru crustă
Preparare:
- Tăiaţi batonul de vanilie în două. Cu ajutorul cuţitului radeţi seminţele de pe interiorul celor două jumătăţi de teacă.
- Puneţi la fiert smântâna dulce împreună cu cele două teci şi seminţele extrase anterior. Fierbeţi la foc mic 5 minute. Luaţi smânâna de pe foc şi lăsaţi-o să se răcească puţin.
- Încălziţi cuptorul la 130-140 de grade Celsisus.
- Până se răcoreşte smântâna, bateţi cele 6 gălbenuşuri cu zahărul (cele 125 de grame). Granulele de zahăr trebuie să se topească şi amestecul să fie uşor şi pufos.
- Adăugaţi treptat, amestecând continuu, smântâna peste gălbenuşuri. O să obţineţi o cremă foarte fină.
- Pregătiţi 6 vase ramekin (sau ceşti termorezistente) pe care le aşezaţi într-o tavă.
- Strecuraţi crema într-o carafă (sau alt vas care vă va permite să o turnaţi uşor în forme).
- Umpleţi în mod egal cele şase forme cu cremă.
- Turnaţi cu grijă apă fierbinte în tavă printre cele 6 cupe, până la jumătatea lor.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 30 de minute (la foc mic spre mediu).
- După ce formele s-au răcit la temperatura camerei, introduceţi-le la frigider pentru 2 ore.
- Pentru servire, presăraţi câte o lingură de zahăr peste fiecare porţie de cremă, îndepăraţi excesul, şi caramelizaţi uşor cu ajutorul unei torţe cu gaz.
[tip] Torţele cu gaz se găsesc la magazinele cu articole de specialitate. Variante mai ieftine puteti cumpara din magazinele cu articole pentru construcţii (sunt folosite de către instalatori pentru a încălzi şi curba la cald ţevile din material plastic).[/tip]
[tip]Dacă nu aveţi torţă dar cuptorul dumneavoastră are o rezistenţă pentru grill, plasaţi formele cu cremă, pudrate cu zahăr, sub el (sub grill, nu sub cuptor:)). Cuptorul nu trebuie să fie cald pentru a nu se încălzi partea de jos a cremei.[/tip]
[warning]Aveţi grijă când scoateţi formele din tava cu apă fierbinte şi când brulaţi crema. Nu uitaţi că vă jucaţi – la propriu – cu focul![/warning]
[note]Filmul are doar un scop ilustrativ. Urmăriţi doar tehnica de preparare din film nu şi cantităţile ingredientelor.[/note]
Arata fabulos! Da nu-mi prea vine sa cred ca ouale sunt atat de galbene de la natura, fara nici un colorant.
Dodo, ai dreptate ca ouale sunt galbene, galbene. Nu e colorant; sunt oua de tara! Iar gustul desertului a fost cu atat mai impecabil!
Eu am mancat asa ceva in Spania. Nu stiu cum se numea dar sigur nu avea nume frantuzesc. Si parca era mai rosie. Dar era foarte buna.
Cred ca era vorba de crema catalana. Cele doua deserturi au multe in comun. Insa, spre deosebire de creme brulee, crema catalana este aromata cu portocale si/sau scortisoara. Asta explica si diferenta de culoare.
Mai apropiata de creme brulee, atat vizual cat si din punct de vedere al gustului, este ‘Trinity Cream’ sau ‘Cambridge burnt cream’, desert care avea un rol ritualic in cele doua colegii britanice. Totusi, Trinity cream are mult mai multe oua (uneori si dublu) decat cream brulee, ceea ce o face mult mai tare si mai consistenta. Consistenta cremoasa si textura rafinata fac deosebit creme brulee-ul.
[…] Creme brulee […]
Ce nervoasa sunt. Am pus smantana dulce pe foc, n-am lasat-o sa fiarba, era doar calduta. Am respectat toti pasii, bine, n-am avut pastaie de vanilie. Nu a iesit onctuoasa, ci cu aspectat branzit. La gust e buna, dar ma doare capul cand vad esteticul. Compozitia era rece, oare i-a daunat contrastul cu apa fierbinte pe care am turnat-o in tava? Daca amestec smantana cu ouale fara s-o mai pun pe foc , cum iese?
Gălbenuşul de ou este foarte sensibil, se cogulează la 57-60 de grade. Din păcate, credem că e vorba de o smântână prea slabă (are un conţinut de apă prea mare). Asta credem că e cauza pentru care s-a tăiat crema.
Comments are closed.