Un vin care nu este produs pe scară largă în ţara noastră dar care se bucură de o popularitate în creştere, vinul rozé (vin rose) nu e, aşa cum s-ar putea crede, rezultatul combinării unui vin alb cu unul roşu ci este produs din varietăţi de struguri roşii a căror coajă a fost lăsată să coloreze vinul pe o perioadă limitată (ore) pentru a rezulta un vin cu un caracter atât de particular: puternic dar parfumat, intens dar în acelaşi timp răcoritor.

Dar să vedem cu ce se mănâncă vinul rozé, deoarece culoarea şi caracterul său unic îl fac apetisant pentru multe feluri de mâncare unde poate înlocui atât vinuri roşii cât şi vinuri albe. Pentru că vinul rozé merge aproape cu orice: de la carne la fructe de mare şi de la cocktailuri la deseturi. De fiecare dată cât găteşti o reţetă care are printre ingrediente vinul, întreabă-te dacă nu ar fi mai bine să-l înlocuieşti cu un rozé, pentru gustul şi prezenţa finală. Mai jos sunt doar două exemple despre cum se poate înlocui vinul în reţete.

Pere poşate în vin rozé

Deşi în mod normal se prepară cu vin roşu, această reţetă câştigă în prestanţă prin folosirea unui vin rozé care va lăsa perele de o culoare apetisantă.

Ingrediente:

  • 4 pere mici şi tari (sau două mari, secţionate în jumătăţi pe lungime)
  • 1 sticlă de rozé dulce sau semidulce
  • 1 rulou de scorţişoară
  • 4 cuişoare
  • 4-5 boade de piper
  • coaja de la o jumătate de lămâie
  • 1 lingură de miere
  • 8 cupe de îngheţată de vanilie sau linguri de iaurt grecesc pentru servire

Preparare:

  1. Curăţaţi perele păstrându-le codiţa. Dacă sunt mari folosiţi doar două pere, tăiate în jumătăţi, pe lungime.
  2. Într-o crăticioară sau tigaie cu capac puneţi la fiert, la foc mediu, vinul, coaja de lămâie, cuişoarele, boabele de piper şi miere.
  3. Adăugaţi perele şi fierbeţi-le înnăbuşit, sub capac, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute. Verificaţi-le cu o scobitoare dacă sunt fierte în lateral, într-o zonă cât mai puţin vizibilă, pentru a nu le provoca daune prea mari.
  4. După ce perele au fiert, se scot cu grijă din vin şi se răcesc. Sosul se fierbe în continuare, descoperit, timp de aproximativ 20 de minute până când scade şi se transformă într-un sirop cleios. Veţi obţine aproximativ 200 ml sirop.
  5. După ce şi siropul s-a răcit, serviţi perele cu sosul lor în felul următor: întindeţi 1-2 linguri de sos într-o farfurie de servire, aşezaţi para – în picioare dacă este întreagă sau culcată dacă este tăiată, adăugaţi două cupe de îngheţată de vanilie lângă sau două linguri de iaurt grecesc.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porţii: 4

Sos roz pentru carne

Un sos cvasi-universal care se poate servi pentru aproape orice carne, în special pentru cea de porc, vită sau miel, care arată pe măsura gustului. Pentru un maxim de efect, folosiţi un vin rozé de o nuanţă intensă.

Reţetă: Sos roz pentru carne

Ingrediente:

  • 1 cană de vin rozé
  • 2 linguri de oțet balsamic alb
  • 2 linguri de șalotă sau ceapă roşie tocată
  • 1 linguriță boabe de piper roz
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 lingură smântână dulce, grasă
  • 100 grame de unt rece nesărat, tăiat în bucăți
  • ½ linguriță sare

Preparare:

  1. Puneţi într-o crăticioară vinul, oţetul, ceapa tocată, boabele de piper şi crenguţele de cimbru.
  2. Gătiţi timp de 5-8 minute, până când lichidul se reduce la jumătate, amestecând ocazional.
  3. Reduceți temperatura şi adăugaţi smântâna dulce.
  4. Luaţi crăticioara de pe foc şi adăugaţi treptat untul. Încorporaţi rând pe rând cuburile de unt.
  5. Asezonaţi cu sare.
  6. Strecuraţi şi aruncaţi partea solidă.
  7. Serviți sosul imediat.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 2

print