Sunt puţini oameni în România care pot (şi au dreptul) să scrie o carte cu titlul acesta, iar Gabriela Berechet, autoarea Cărţii Bucătarului Profesionist, e una dintre ele. Pentru că dincolo de experienţa acumulată şi probată în timp, este unul dintre profesioniştii din domeniu care a format generaţii după generaţii de bucătari.
Probabil ăsta este şi motivul pentru care este destul de greu şi complexant de scris despre Cartea Bucătarului Profesionist. Mult mai simplu ar fi să definesc ce nu e. Dacă eşti în căutarea unei cărţi cu reţete spectaculoase şi poze frumoase şi colorate pe care să o răsfoieşti şi mai apoi să o uiţi într-un raft fără să fi făcut nicio reţetă din ea, caut-o pe mai departe, pentru că nu e asta. Dacă îţi doreşti o carte care să te transforme peste noapte într-un chef adevărat, o să te dezamăgesc, nu există. Dacă, însă, cauţi un manual pentru a deprinde, pas cu pas, de la cele mai simple noţiuni şi până la cele mai complexe nuanţe ale profesiei, te asigur că în Cartea Bucătarului Profesionist vei găsi aceste lucruri pentru că e cea mai completă lucrare în acest sens scrisă în limba română. Genul acela de carte care trebuie păstrată tot timpul pe cel mai apropiat raft de bucătărie pentru a verifica de ce s-a tăiat sosul olandez sau la ce se foloseşte o mandolină. Pentru că asemeni unei biblii a bucătăriei, e cartea care conţine secretele şi tainele ei.
Surprinzător, la modul plăcut ,cel puţin pentru mine, este apariţia în această lucrare, dincolo de reţete şi tehnici culinare de bază fără de care un bucătar nu poate exista, a unor elemente din viaţa de zi cum zi într-o bucătărie profesionistă dar care au fost fie trecute cu vederea în alte lucrări similare, fie au fost considerate tabu: noţiuni de psihologie ale profesiei, relaţionarea dintre bucătari şi ospătari, de la împărţirea sarcinilor la cea a farfuriei şi chiar definiţia şi împărţirea bacşişului. Aceste detalii, şi multe altele, introduc cititorul în atmosfera reală, nefardată, a vieţii dintr-o bucătărie.
Cum spuneam, Cartea Bucătarului Profesionist e un manual, pentru că cuprinde metodologia de lucru pe care trebuie să şi-o însuşească un bucătar şi totodată o “biblie”, prin caracterul atotcurpinzător de lucruri sacre ale bucătăriei, în care trebuie să crezi dar şi să cercetezi. Din acest motiv este greu, pe de o parte şi inutil pe de alta, orice încercare de a face un cuprins complet. Însă, vă pot spune că nu lipseşte nimic din bucătăria internă a unei bucătării (pardon de repetiţie). De la bucătăria propriu-zisă, cu spaţiile ei de lucru şi de depozitare, cu repartiţia pe secţii, utilaje şi ustensile, până la tehnici de tranşare a cărnii şi tăiere a legumelor, iată ce poţi găsipunctual prezentate în această carte. De la anatomia şi definirea bucăţilor de carne dintr-un animal la soiuri şi calităţi ale legumelor şi fructelor. De la reţetele clasice ale bucătăriei până la defectele fiecăreia şi modul în care se pot repara. Şi de la calculul tehnic al unei reţete până la proprietăţile nutriţionale şi numărul de calorii. O trecere pas cu pas prin bucătărie, de la ingredient la prelucrarea şi prepararea lui, la transformarea lui într-un produs finit, aranjat şi decorat în farfurie, până la servirea lui la masă.
În concluzie, dacă vrei cu adevărat să ştii ce se întâmplă într-o bucătărie şi îţi doreşti, măcar în secret, să profesezi, Cartea Bucătarului Profesionist o să-ţi devină cel mai bun prieten. Genul în care să ai încredere. Poţi să o cumperi (doar) de aici. Crede-mă că merită.
Cea mai recentă recenzie a cărții mele, Cartea bucătarului profesionist, pe care am primit-o cu emoție, pentru că vine de la un excelent jurnalist, prin acte și vocație, și în același timp pasionat bucătar profesionist, a cărui aventură culinară mă impresionează și inspiră! Mulțumesc, CevaBun.ro!
Cum pot procura aceasta carte…multumesc
În articol este făcută o trimitere către magazinul on-line http://www.ft-shop.ro unde puteți să comandați cartea. Dacă nu sunteți în România, trimiteți cererea pe adresa de e-mail g_berechet@yahoo.com și vă trimit cartea! Mulțumesc pentru interes!
Comments are closed.