Codul este unul dintre cei mai productivi peşti ai Atlanticului şi ai mărilor adiacente, nu doar pentru că se găseşte (încă) în cantităţi generoase dar şi pentru că e şi disponibil pentru a fi gătit într-o mare varietate de reţete. De la “fish and chips-ul” englezesc, la bacalao-ul portughez şi până la acest cod gătit cu arome tunisiene, există o multitudine de posibilităţi pentru a nu te plictisi niciodată de cod. Amestecul de condimente folosit pentru această reţetă este de fapt unul dintre cel mai iubite sosuri nord-africane: Harissa, caracterizată nu doar prin iuţeala accentuată ci şi prin bogăţia de arome, dulci-acrişoare, din care se remarcă usturoiul şi seminţele de coriandru.
[readalso]Vezi şi reţeta de “Fish and chips”[/readalso]
Reţetă: Cod picant la cuptor
Ingrediente:
- 4 fileuri de cod (a câte 150-200 de grame fiecare)
- 4 căţei de usturoi
- 1 ardei roşu iute uscat
- 4 linguri de ulei (preferabil de măsline)
- 3 linguri de oţet
- 1 lingură de zahăr
- câte o jumătate de linguriţă rasă de seminţe de coriandru şi tot atâta chimion măcinat
- 1 linguriţă de sare
- 1 sfert de linguriţă de piper măcinat
- 1 vârf de cuţit de oregano (opţional)
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade celsius.
- Puneţi la înmuiat jumătate de oră ardeiul iute în oţet. Dacă vreţi să fie foarte picant, cu tot cu seminţe. Dacă vreţi să fie mai puţin iute, scoateţi-i seminţele.
- Pisaţi într-un blender sau într-o piuă (mojar cu pistil) ardeiul iute împreună cu usturoiul, coriandrul, chimionul, uleiul de măsline, oţetul, zahărul, sare şi piper. Opţional, adăugaţi oregano uscat.
- Ungeţi fileurile de peşte pe toate părţile cu pasta obţinută.
- Puneţi peştele la cuptor, timp de 12-14 minute, pe o folie de hârtie de copt.
- Serviţi peştele cu garnituri pe bază de orez sau cuşcuş.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 15 minute
Porţii: 4