Băutură de vară prin definiţie, de plajă sau de iarbă verde, cafeaua rece cu lapte nu e o invenţie a cafenelelor moderne de tip Starbucks ci are o istorie de sine stătătoare. Deşi în mod eronat am crede că este vorba de o cafea preparată normal şi ulterior răcită, secretul ei constă tocmai în infuzarea lentă, la rece, aspect care îi conferă un gust mai catifelat şi, în funcţie de modul de prăjire al cafelei, mai puţin amărui.
[readalso]Vezi şi ceai rece cu gheaţă[/readalso]
Reţetă: Cafea rece cu lapte
Ingrediente:
- 500 ml apă rece, filtrată (îmbuteliată, bine răcită)
- 6 măsuri mari de cafea măcinată pentru filtru (preferabil 100% arabica)
- 20-24 cuburi de gheaţă mari
- lapte
- lapte condensat (opţional)
- sirop de caramel sau ciocolată (pentru servire)
Preparare:
- Într-o carafă adâncă puneţi apa şi gheaţa.
- Adăugaţi cafeaua.
- Introduceţi la rece pentru minim 12 ore.
- După ce gheaţa s-a topit şi cafeaua s-a depus pe fundul vasului, treceţi lichidul printr-un filtru de cafea.
- Amestecaţi cafeaua cu lapte după gust (adăugaţi de regulă cam 300-400 ml de lapte)
- Îndulciţi după gust.
- Serviţi cafeaua cu lapte bine răcită, cu lapte condensat sau siropuri.
Timp de pregătire: 10 minute
Porţii: 6