Tortul cu mascarpone şi căpşuni are, în ciuda aparenţei spectaculoase, o reţetă simplă, care nu necesită deloc gătire. Singura grijă trebuie acordată ingredientelor. Şi siluetei…
[readalso]Vezi aici și rețeta de: Tort de ciocolată cu nuci și cafea. [/readalso]
Reţetă: Tort de mascarpone cu căpşuni
Ingrediente:
- 250 grame biscuiţi digestivi
- 500 ml frişcă vegetală îndulcită
- 800 grame mascarpone
- 2 linguri gem de căpşuni
- 2 linguri unt gras
- 6 linguri zahăr pudră
- 15 ml esenţă de vanilie
- 100 ml lapte
- 2 linguri granule gelatină
- 1 lingură cacao
- 250 grame căpşuni
- 12 căpşuni în ciocolată (pentru decor)
Preparare:
- Ungeţi cu unt o formă de tort cu pereţi detaşabili (24-28 cm).
- Spălaţi, scurgeţi şi tăiaţi căpşunile (mai puţin cele pentru decor) în cuburi cu latura de aproximativ 1 centrimetru.
- Încălziţi laptele și adăugați granulele de gelatină. Lăsați să se dizolve 10-12 minute.
- Zdrobiţi bicuiţii şi amestecaţii cu o lingură de cacao.
- Păstraţi 3 linguri de biscuiţi pentru decor, restul amestecaţi-i cu untul topit şi gemul.
- Formaţi un blat din amestecul de biscuiţi şi unt topit pe fundul formei de tort. Tasaţi biscuiţii cu dosul lingurii.
- Introduceţi forma la rece.
- Într-un vas încăpător, bateţi frişca până se întăreşte.
- În alt vas, bateţi brânza mascarpone până devine cremoasă.
- Amestecaţi frişca bătută împreună cu mascarpone, zahărul pudră şi esenţa de vanilie.
- Încorporaţi şi omogenizaţi gelatina în amestec.
- Încorporaţi căpşunile tăiate, amestecând uşor.
- Turnaţi amestecul de brânză şi frişcă peste blat. Nivelaţi uşor.
- Introduceţi tortul la rece pentru 3 ore.
- După 3 ore, scoateţi tortul din frigider şi desprindeţi-l de margine, prin interior, cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire. Eliminaţi inelul exterior.
- Pudraţi tortul, în partea superioară şi pe lateral, cu restul de biscuiţi.
- Decoraţi tortul cu căpşuni în ciocolată.
Timp de preparare: 1 oră (plus 3 la rece)
Porţii: 12