O friptură pe cât de simplă pe atât de bună – pui la cuptor cu salvia și sos de lămâie cu verdețuri. Banalul pieptul de pui, fript cu tot cu os şi piele, aromat cu salvie şi servit cu un sos veloute, cu lămâie, usturoi şi verdeţuri, se transformă într-o delicatesă în această reţetă cu pretenţii festive.

Vezi aici rețeta de friptură de pui cu usturoi.

 

Reţetă: Pui la cuptor cu salvie

pui-cu-salvie-01

Ingrediente:

  • pentru friptură
  • 2 piepţi de pui, cu piele şi os
  • 4 frunze de salvie
  • sare grunjoasă
  • piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • pentru sos
  • 30 grame unt gras
  • 30 grame de făină
  • 300 ml supă de pui sau legume
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • 100 ml smântână dulce
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 linguriţă tarhon tocat
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 1 lingură mărar tocat
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 165-170 de grade (temperatură medie).
  2. Întoarceţi pieptul de pui cu pielea în jos şi tăiaţi-l în două, pe lungime, cu ajutorul unui satâr.
  3. Desprindeţi uşor pielea de pe piept şi strecuraţi câte o frunză de salvie sub fiecare jumătate de piept – vezi foto.
  4. Ungeţi carnea cu ulei de măsline şi presăraţi-o cu sare şi piper.
  5. Introduceţi carnea la cuptor pentru 35-40 de minute.
  6. Curăţaţi şi faceţi pastă căţelul de usturoi.
  7. Topiţi untul într-o crăticioară la foc mic.
  8. Adăugaţi făina şi amestecaţi bine pentru a evita formarea cocoloaşelor.
  9. Stingeţi cu supa, adăugată treptat, în timp ce amestecaţi.
  10. Adăugaţi smântâna dulce, usturoiul pisat şi zeama de lămâie.
  11. Adăugaţi tarhonul şi fierbeţi 2-3 minute.
  12. Asezonaţi cu piper proaspăt măcinat şi sare (dacă mai e cazul).
  13. Adăugaţi mărarul şi pătrunjelul şi opriţi focul.
  14. Pieptul de pui se serveşte fierbinte, cu sos, şi garnituri pe bază de legume.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 50 minute

Porții: 4

print