Un desert ca o poveste parfumată de toamnă. O prăjitură splendid de simplă, excepţional de rapidă şi cât se poate de ieftină. Un pandişpan pufos în care încearcă să se ascundă, fără succes, prunele pudrate cu scorţişoară.

Porţii: 8

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

  • 24 de prune roşii (preferabil din soiul Bistriţa)
  • 350 grame făină
  • 350 ml ulei
  • 300 grame zahăr pudră (plus 2 linguri)
  • 5 ouă mari
  • 1 lingură coajă de lămâie rasă
  • 1 lingură esenţă de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • 2-3 linguri pesmet
  • 1 lingură rasă scortisoara macinată
  • 1 linguriţă bicarbonat
  • 1 vârf de cuţit sare

Preparare:

[note]Cea mai rapidă metodă de preparare a acestei reţete este să folosiţi mijloace “mecanizate”. Dacă nu aveţi blender sau nu doriţi să-l folosiţi, puteţi face reţeta în felul următor: bateţi albuşurile cu zahărul pudră, cel vanilat şi sare; faceţi o “maioneză”  din gălbenuşuri împreună cu uleiul; încorporaţi amestecul de albuşuri în cel de gălbenuşuri şi, la final, adăugaţi făina.[/note]

[tip]Folosiţi indicaţiile din filmul de la final (produs pentru versiunea cu mere) pentru a realiza aluatul.[/tip]

  1. Încingeţi cuptorul la 175 de grade (foc mediu).
  2. Spălaţi prunele. Desfaceţi prunele în jumătăţi şi scoateţi sâmburii.
  3. Pudraţi prunele cu 2 linguri de zahăr şi 1 de scorţişoară.
  4. Ungeţi o tavă cu puţin ulei şi pudraţi-o cu făină.
  5. Amestecaţi făina cu bicarbonatul.
  6. Puneţi ouăle într-un blender pahar (sau folosiţi un blender de mână, “scufundător” şi un vas adânc ) împreună cu uleiul şi bateţi-le până obţineţi o maioneză subţire.
  7. Adăugaţi zahărul pudră, cel vanilat, coaja de lămâie şi sare şi mai amestecaţi 1-2 minute până când amestecul are o consistenţă cremos-vâscoasă.
  8. Turnaţi amestecul într-un vas şi încorporaţi în el, amestecând uşor cu un tel sau lingură de lemn, făina cu bicarbonatul.
  9. Turnaţi şi nivelaţi uşor amestecul în tava pudrată cu făină.
  10. Amestecaţi prunele cu pesmetul şi aşezaţi-le simetric, în “dungă”, în aluatul din tavă împingându-le uşor, până la jumătate, cu degetul.
  11. Introduceţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute (verificaţi cu o scobitoare) până când prăjitura este coaptă şi rumenită la suprafaţă.

Prăjitura cu prune se serveşte după răcire, presărată cu zahăr pudră şi scorţişoară sau cu o lingură de frişcă bătută.

Prepararea aluatului cu ajutorul unui blender:

print

15 Comentarii

  1. Oare nu te-a zgariat la timpan cand ai zis ,,SPLENDID DE USOARA” ??? era doar o intrebare … sper ca nu deranjeaza .
    DEX —-splendid=@SPLÉNDID, -Ă,@ $splendizi, -de,$ adj. Foarte frumos, minunat; strălucitor, măreţ. [Acc. şi: $splendíd$] – Din fr. @splendide,@ lat. @splendidus.@

    • Tocmai de aceea nu trebuie zgariat de astfel de ,,licente poetice” si ………coliva sa aibe si bomboana , ai mai adaugat si ,,minunata” as vrea sa zambesc , dar ar da-n grimasa .
      Trebuiesti admirat/a , ca-ti aperi puii .

  2. onesta a ales tocmai site-ul vostru pentru a-si varsa bila prea plina ( minunatele voastre retete sunt vinovate :P)…si nici macar zambete nu mai are, doar grimase….inspira mila…
    PS: apreciez intelepciunea cu care ati cedat!

  3. @mancacioasa , din cauza si nu datorita tie , imi voi sterge contul de pe Cevabun si trebuie sa recunosc : regret . Daca nu interveneai , era BINE .
    Ii admir pe moderatori ptr modul de conciliere , si trebuie sa recunosc si faptul ca ieri am fost prinsa pe picior gresit de intro-ul retetei si-am ripostat …. chiar nu stiu de ce , eu fiind o pacifista-n bancuta ei si doar si bila-mi functiona f bine ; sa stii ca acum zambesc .
    Numai bine va doresc , TUTUROR !

  4. Nu-i inteleg pe unii oameni; se supara asa aiurea in tramvai;
    @ONESTA stergandu-ti contul, nu dai dovada decat ca te-ai “ofticat”,
    @mancacioasa/@cevabun, nu cred ca au fost rau intentionati … zice asa un om din afara;
    Oricum, va multumesc pentru reteta; am bagat prajitura la cuptor si abia astept sa vad cum va fi, eu fiind o incepatoare intr-ale prajiturilor;
    Va doresc o zi faina, si faceti “ceva bun”: nu va mai certati aiurea … dar, de fapt, fiecare isi face viata cum vrea.

  5. Salut! As vrea si eu sa incerc prajitura. De aceea va rog sa ma lamuriti cam cum arata prunele de Bistrita.. (nu sunt in tara..) sau ce prune ar trebui sa cumpar…Multumesc!!

    • Prunele din soiul Bistriţa, cunoscute popular sub denumire de “prune bistriţe”, au culoarea roşie vineţie, uşor brumată, alungite. Sunt dulci acrişoare şi au o textură relativ tare. Le recunoasteti probabil din aceasta imagine: http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100903_0212/4.jpg. Prunele de Bistrita se pot inlocui cu orice alt tip de prune rosii, tari. Important e ca prunele sa isi pastreze consistenta, sa nu lase prea multa zeama care sa inmoaie aluatul.

  6. am facut si eu astazi prajiturica. a iesit splendid de buna! :d cum sunt plecat din tara, nu prea am gasit prune de bistrita. le-am inlocuit cu un soi dulce-acrisor, si chiar a iesit bun bun. sanatate!

  7. Da..foarte buna :)..si eu am facut..nu.mi imaginam ca prunele pot deveni atat de gustoase in compania scortisoarei 🙂

  8. da foarte buna si cred ca ar iesi mult mai aspectuasa fara scortisoara – care schimba culoarea blatului …

  9. arata f bine!abia astept sa o incerc.din pacate nu am blender,am mai incercat o data sa fac pandispan si mi s-a lasat.

Comments are closed.