O budincă-prăjitură excelentă, simplu de realizat şi de către un începător în ale bucătăriei. Săţioasă, cremoasă, discret parfumată şi nu prea dulce, această budincă e un minunat desert de familie. Încercaţi-l şi nu o să regretaţi.

Porţii: 8

Timp de preparare: 90 de minute (plus 2 ore la rece)

Ingrediente:

  • 350 grame orez
  • 400 ml lapte
  • 1 borcan compot de piersici (800 grame)
  • 500 grame brânză de vaci
  • 300 ml smântână
  • 4 ouă
  • 10 linguri zdravene de zahăr
  • coaja de la 1 lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 3 linguri gem de caise
  • 1 lingură de unt
  • 2 linguri de pesmet

Preparare:

  1. Scurgeţi siropul de pe piersici şi păstraţi-l.
  2. Separați gălbenușurile de albușuri.
  3. Puneţi la fiert orezul în 400 ml de lapte şi siropul de pe piersici. Adăugaţi zahărul vanilat şi coaja rasă de lămâie.
  4. Fierbeţi orezul amestecând constant, până se pătrunde şi se leagă bine. După ce s-a fiert, trageți vasul de pe foc și lăsați orezul să se răcorească.
  5. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mic).
  6. Într-un castron, amestecaţi brânza dulce cu zahărul şi smântâna cu o lingură sau cu mixerul.
  7. Încorporaţi brânza în orez şi, după ce s-a răcorit bine amestecul, încorporați gălbenuşurile.
  8. Separat, bateţi albușurile spumă şi încorporaţi-le în amestecul de orez şi brânză.
  9. Ungeţi o formă termorezistentă cu unt şi tapetaţi-o cu pesmet.
  10. Turnaţi în formă budinca.
  11. Tăiaţi jumătăţile de piersici în felii de 3-4 milimetri grosime.
  12. Aşezaţi persicile peste budincă, sub forma unor solzi de peşte (vezi foto).
  13. Amestecaţi gemul de caise cu 4 linguri de apă fierbinte şi turnaţi-l peste budincă.
  14. Introduceţi budinca la cuptor pentru 20-25 de minute, până când se rumeneşte la suprafaţă.
  15. Scoateţi budinca şi lăsaţi-o să se răcească bine, recomandabil la frigidier, înainte de a o tăia.

Budinca de orez cu brânză dulce şi piersici se serveşte ca atare sau cu frişcă.

print

10 Comentarii

  1. am facut aceasta laudata budinca si nu a iesit deloc asa
    in primul rand nu e destul lichid pentru cantitatea aceasta de orez si in al doilea rand timpul de coacere este prea mic

    • mie mi-a iesit perfect! ba as putea spune chiar mai bine decat voua. dar eu sunt si priceputa:))

  2. Da, cred ca Alex are dreptate – este prea putin lichid pentru fierbere…poate echipa Cevabun mai verifica reteta…am facut si eu budinca si a iesit f gustoasa intr-adevar cu exceptia faptului ca orezul a fost fiert cam 90%…

  3. Cantitatea de lichid necesara pentru fierberea orezului poate varia in functie de compotul folosit care are, dupa caz, mai mult sau mai putin lichid. O alta variabila este tipul de orez. In oricare dintre cazuri ar fi indicat sa verificati orezul si, dupa caz, sa ii adaugati (la fel ca la risotto) cateva linguri suplimentare de apa calda.

  4. Intre timp, am facut si reteta de mai sus, peste care am nimerit intamplator cu google (aveam branza si compot de piersici, trebuia sa le folosesc cumva…). A iesit minunat! Pentru cantitatea de orez am cautat sa fie lichidul in cantitate dubla si consistenta a fost potrivita in final.
    Multumesc, mai cercetez site-ul, sigur mai gasesc cate ceva potrivit pentru noi!

  5. As vrea sa incerc sa fac budinca,arata super….pot sa inlocuiesc branza de vaci cu urda,mascarpone sau ricotta(care de fapt e tot un fel de urda)?In Spania nu exista branza de vaci.Multumesc anticipat de raspuns.

Comments are closed.