Desert modern pentru zile leneşe, prăjitura în cană este probabil cel mai rapid desert din lume. O prăjitură rapidă din familia checului, coaptă în cană, la microunde, gata pentru a fi servită alături de o cafea sau o cană cu lapte. O compoziţie de bază la care se pot adăuga, după gust, stafide şi/sau fructe confiate,  nuci, alune, migdale, etc,

Porţii: 1-2

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente:

  • 3 linguri de făină
  • 2 linguri de cacao
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1/4 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă scortisoara macinată
  • 3 linguri unt topit (sau ulei)
  • 2,5 linguri de lapte
  • 1 ou
  • 1 pişcătură de sare
  • 2 linguri zahăr pudră sau frişcă bătută (opţional)

Preparare:

  1. Amestecaţi într-o farfurie adâncă (bol) făina cu pudra de cacao, zahărul, zahărul vanilat, scorţişoara, sarea şi praful de copt.
  2. Adăugaţi oul, laptele şi untul topit (sau uleiul).
  3. Amestecaţi bine până obţineţi un amestec cleios şi lucios.
  4. Dacă doriţi, adăugaţi, după gust: stafide, nuci, fulgi de ciocolată, etc.
  5. Turnaţi compoziţia într-o cană mare (de supă).
  6. Introduceţi cana în cuptorul cu microunde la putere mare (min. 500 w.) pentru 3 minute.

Prăjitura în cană se serveşte imediat, direct din cană, opţional pudrată cu zahăr sau alături de 1 lingură de frişcă bătută.

print

44 Comentarii

  1. @erin, se poate daca folosesti o forma termorezistenta, dar nu prea merita fiindca dureaza prea mult. daca ai timp, mai bine incerci direct reteta de chec (vezi linkul de la inceputul textului) la care adaugi cacao, fulgi de ciocolata, etc.

  2. @ella, care intrebare? siteul s-a mutat zilele astea si e in continuare plin proces de transfer pentru a creste viteza de rulare. e posibil, daca ai pus o intrebare chiar in timpul procesului, sa fi ramas pe celelalt server. daca e asa, ne cerem scuze. daca vrei sa repeti intrebarea, ne vom grabi sa iti dam un raspuns.

  3. zisesem că mă face confuză partea cu “cuptorul cu microunde la putere mare (min. 500 w.)”. pe mine cuptorul mă lasă să selectez, de exemplu, 450w, 600w, 850w etc. la orice putere peste 500w aş pune, las 3 minute?

  4. @ella, ai dreptate, cuptoarele performante au capacitate mare de selectie a puterii. Ideea acestei prajituri e sa nu fie prea uscata. Intre 450 si 600 de grade recomandabil e sa o lasi cam 3 minute, iar de la 850 la 1000 cam 2,5 minute. Timpul de coacere mai depinde si de cat de pline sunt lingurile si, implicit, cat de mare e prajitura. Se poate verifica si cu o scobitoare interiorul prajiturii. Ideea de baza ramane aceeasi: sa nu o lasi prea mult la cuptor ca sa nu devina uscata.

  5. La cuptorul meu, la 850W, 3 minute nu au fost suficiente – am descoperit un pic de miez nefăcut (cu faimoasa metodă a scobitorii). Am mai adăugat încă 1min și jumătate și a fost perfect. Deci 4:30 min la 850W.

  6. @Ovidiu, se pare ca depinde destul de mult de la cuptor la cuptor. La cuptorul cu care lucram noi avem diferente de la o zi la alta. se pare ca nu e o stiinta perfecta. scobitoarea ramane sfanta 🙂

  7. Mmmmmmm…..doamne ce bunatate! Nici nu stiu cum sa va multumesc pentru reteta asta. Vai doamne ce buna e! Deci de acum cand mi-a manca ceva dulce….stiu ce sa mananc! Mai ales daca o cimbini cu diferite lucruri ca sa mearga mai bine….ufff gata reteta mea preferata dupa bors de fasole :D!
    Mai puneti retete de acest gen rapide si mici:D!

  8. dar daca se lasa pana a doua zi e problema?vreau sa o fac azi si abia maine am musafiri..pt ca ziceati ca se serveste imediat:)multumesc

  9. Ador prajitura asta… o fac foarte des si de multe ori renunt la prajiturile complicate la cuptor pentru ea.

  10. mmm, delicios si simplu! Asa a crescut! Avand in vedere ca nu prea obisnuiesc sa fac prajituri, asta e un inceput bun, am prins curaj! Multumim de reteta!

  11. tocmai am facut si eu prajitura asta si mia iesit extraordinar.eu am pus in loc de lapte apa minerala iar dupa ce am scos-o din cuptor am rasturnat-o pe o farfurie si am insiropat-o cu compot de ananas (dar nu f.mult) e divina…

    • Dana, n-am apucat sa-ti raspundem si, sincer, nu stiam raspunsul:) Iata ca l-ai oferit tu:)

  12. Hmm, eu am intrat aici pe site si nu mai pot iesi :)))
    Retete tot una si una, comentarii interesante, dulciuri si mancaruri apetisante.
    Bravo!

  13. super tare reteta delicioasa esti foarte priceputa in ale bucatariei mers.pentru reteta!

  14. Da e chiar foarte delicioasa!Am fkt multe astfel de retete la ”cana” si sunt simple,rapide si delicioase.As vrea sa stiu daca reteta asta are si o varianta mai eleganta cu o crema cv.Si scz ca scriu atatea randuri dar sunt curioasa, exista acel chec la cana, la-m fkt de cateva ori, oare pot folosi aluat de briose si sa il pun tot in canuta?Caci nu gasesc acea tava cu forme de briosa si daca pot proceda altcumva.Multumesc anticipat!:D

    • Prăjitura la cană merge foarte bine cu îngheţată sau sos de vanilie. Da, se poate face şi aluat de brioşe în acest fel însă există în aproape fiecare magazin mare forme de hârtie pentru brioşe.

  15. Extraordinar de buna! Reteta se poate folosi si ca blat pt o prajitura,ca de ex cu crema de branza(care mie-mi place foarte mult).

  16. reteta e super buna si super rapida ….nu am avut praf de copt dar rezultatul cred eu e la fel 😛

  17. eu si cu verisorul meu am facut si noi azi in 10 minute ca na suntem copii si e mai greu dar nea iesit si ia placut si matusi mele si bunici apropo am 10 ani 😀

  18. Am mai pus bucatele de ciocolata si esenta de rom. Este incredibil de buna. Multumesc pentru reteta

  19. si eu am facut-o chiar acuma si a iesit delicioasa!e o reteta super usoara si gustoasa!

  20. Wow.. e mai simpla si buna prajitura, am 13 ani si mi-a iesit grozav, desi la ora 00:00 nu am gasit totul in casa, a iesit foarte buna!

Comments are closed.