O prăjitură de bază (sau o bază a prăjiturilor) care se regăseşte pe tot continetul European şi American deopotrivă. Cunoscută sub numele de pound cake (se foloseşte câte un pound (uncie) din fiecare ingredient de bază) în spaţiul anglofil şi de cel de quatre-quarts (patru părţi) în Franţa, checul îşi are importanţa lui în bucătăria populară românească.

Însoţitor perfect al ceaiului şi cafelei, această prăjiturică duminicală îşi ocupă cu modestie rolul din istoria universală a bucătăriei.

Reţeta de faţă reprezintă formula de bază a unui chec aşa cum a fost el importat din Franţa. Formulele locale au ieftinit (şi complicat) reţeta de bază, deoarece înlocuirea untului cu uleiul schimbă nu doar textura şi gustul checului, ci îi pune şi serioase probleme de construcţie. De aici o întreagă nebunie cu separarea ouălor şi o luptă nesfârşită pentru consistenţă.

Vezi aici rețeta de chec cu ananas. 

Regula de bază a unui chec garantat din toate punctele de vedere este proporţia relativ egală dintre părţile sale (unt, ouă, făină). Zahărul, egal ca gramaj cu untul, făina şi ouăle – cam mult după părerea mea – l-am redus cantitativ. În plus, pentru a nu risca sub nici o formă produsul final, folosiţi regulile de bază ale cozonacului: făină bună, ingrediente la temperatura camerei şi, mai ales, nu tăiaţi checul înainte de a se fi răcit bine.

La acestă compoziţie de bază se pot adăuga felurite umpluturi de la fructe uscate/confiate, fulgi de ciocolată, rahat, nuci, etc. Copt în formă rotundă se poate transforma într-un blat de tort perfect.

Reţetă: Chec

Ingrediente:

  • 450 grame unt (la temperatura camerei)
  • 450 grame făină
  • 7 ouă
  • 300 grame de zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 lingură praf de copt (2 plicuri a 10 gr)
  • puţină sare

Preparare:

  1. Încălziţi cuptorul la treapta mijlocie (160 de grade).
  2. Cu ajutorul unui mixer bateţi untul cu zahărul la viteză medie spre mare tip de 5-1o minute. Untul trebuie să devină cremos iar zahărul să fie topit în întregime.
  3. Scădeţi viteza mixerului şi adăugaţi ouăle unul câte unul. Nu adăugaţi următorul ou decât când cel dinainte este complet încorporat.
  4. După ce toate ouăle au fost încorporate, adăugaţi praful de copt (nestins), coaja de lămâie şi portocală, puţină sare.
  5. În ultima etapă se adaugă făina amestecând foarte încet (câte puţin cu mixerul sau cu un tel). În această etapă, practic, compoziţia nu se mai bate. Se înglobează doar uşor făina.
  6. După această etapă, fie coaceți checul dacă doriți un chec simplu sau blat de tort, fie treceți la adăugarea ingredientelor specifice pentru fiecare tip de chec. Pentru checul de ciocolată, puneți 2 linguri de cocă într-un vas și amestecați-le cu 2 linguri sos de ciocolată sau 1 lingură de cacao. Turnați în tava unsă cu ulei (și pudrată cu puțină făină) coca și amestecul cu ciocolată astfel încât să obțineți un model marmorat (vezi rețeta video de mai jos).
  7. Pentru checurile cu fructe – stafide, nuci, fructe din dulceață etc – adăugați fructele în cocă, amestecați ușor și turnați compoziția în tăvi.
  8. Checul se coace 45-55 de minute, în mijlocul cuptorului, la 160 de grade. Ar fi bine ca după 35 de minute să faceţi prima verificare cu o scobitoare. Checul este copt când scobitoarea introdusă în mijlocul lui este uscată când o scoateţi.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 30 minute + 30 minute pentru răcire

Porții: 8

[warning]Nu scoateţi checul din tavă înainte de răcire şi nici nu-l tăiaţi.[/warning]

[tip]Checul se păstrează câteva zile dacă este învelit în folie alimentară, depozitat în loc uscat şi răcoros.[/tip]

print

5 Comentarii

  1. foarte bun ce a.ti facut multumesc de reteta complimenti……. si succes in continuare am sa o fac si eu

  2. 7 oua??!la 1 leun oulnu se mai merita, doua oua,o cana de zahar,o cana de lapte,o cana de faina cu un praf de copt , fructe confiate. Gata!mai simplu

Comments are closed.