Profitaţi din plin de roşiile proaspete şi de sezonul vinetelor pentru a face această salată extraordinară. O variantă 100% vegetariană a unei salate iubite de toată lumea.

Porţii: 6-8

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

  • 2,5 kilograme de vinete
  • 2 roşii mari
  • 1 ceapă
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • 2 linguri pătrunjel tocat (opţional)

Preparare:

  1. Coaceţi vinetele pe toate părţile pe plită, grătar sau în cuptor, până când coaja prinde a se arde şi miezul a se înmuia.
  2. Curăţaţi vinetele şi lăsaţi miezul la scurs într-o sită.
  3. Tocaţi miezul vinetelor cu un satâr de lemn până se transformă într-un piure.
    [note] Nu folosiţi robotul sau blenderul pentru a toca vinetele şi nici cuţite sau alte ustensile metalice pentru că veţi toca şi seminţele, ceea ce va face ca vinetele să fie amare.[/note]
  4. Decojiţi roşiile.
  5. Treceţi roşiile prin răzătoarea mare.
  6. Curăţaţi şi tocaţi ceapa fin.
  7. Amestecaţi vinetele cu ceapa.
  8. Încorporaţi zeama de roşii şi uleiul amestecând constant cu o lingură de lemn.
  9. Asezonaţi cu sare şi, opţional, cu piper proaspăt măcinat.
  10. Adăugaţi pătrunjelul tocat.

Introduceţi salata la rece pentru minim 30 de minute înainte de servire. Serviţi salata de vinete cu pâine, proaspătă sau prăjită, roşii şi/sau ceapă verde.

print

5 Comentarii

  1. Intrebare: nu se flescaie vinetele de la zeama rosiilor? Sau nu se separa uleiul? In fotografie vad ca nu, dar intreb totusi pentru siguranta, imi place reteta si nu am mai incercat asa.

    Multam.

  2. @gaga, asa cum ai observat si in poze, nu. Daca le scurgi bine inainte de a le toca, nu o sa fie probleme. E posibil sa formeze o pelicula de apa la suprafata, dupa ce stau la rece, dar le amesteci putin inainte de servire. Te asiguram ca au o consistenta si gust excelent.

  3. Multumesc, astazi le incerc, intoteauna scurg foarte bine vinetele (aud multe persoane ca au aruncat vinete pentru ca au fost amare, nu inteleg acest mister, in atatia ani si dupa atatea modele de vinete, nu mi s-a intamplat niciodata sa fie amare).

    Chiar astazi am sa fac, e curiozitatea mare.

    Ca info, nu le mai toc cu satarul de lemn, am primit un cutit de silicon (nu stiu cum sa explic cum arata) pentru ornat torturi sau intins glazura sau asa ceva. Este excelent la tocat vinete, daca vedeti ceva care sa arate ca o corcitura intre spatula si cutit si sa fie de silicon, nu ezitati sa o puneti in panoplie 🙂

    Multumesc, sanatate.

Comments are closed.