O reţetă ce cucereşte prin simplitate şi rafinament. Dolvecei şi roşii uscate la soare, totul sotat uşor într-un ulei infuzat cu usturoi şi ardei iute. Paste minunate pentru serile de vară, ideale înainte de un vin roşu.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 250 grame linguini (sau alte paste lungi – spaghetti, tagliatelle etc)
- 1 dovlecel
- 12 roşii uscate la soare
- 3 căţei de usturoi
- 1 linguriţă fulgi de ardei iute (opţional)
- 4 linguri ulei de măsline extravergine
- parmezan (opţional)
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi căţeii de usturoi.
- Tăiaţi roşiile în 2, pe diagonală.
- Spălaţi dovlecelul.
- Îndepărtaţi capetele dovlecelului, tăiaţi-l în 2 pe lungime şi apoi rondele subţiri de 5 milimetri.
- Încingeţi uleiul.
- Adăugaţi căţeii de usturoi întregi.
- Căliţi căţeii de usturoi, la foc mic, timp de aproximativ 1 minut, fără ca usturoiul să-şi schimbe culoarea. Scoateţi şi aruncaţi usturoiul.
- Adăugaţi rondelele de dovlecel şi rumeniţi-le 2-3 minute, până se înmoaie şi prind a se rumeni fără a se prăji prea mult. Dovlecelul trebuie să rămână crocant.
- Adăugaţi fulgii de ardei iute dacă doriți un fel de mâncare picant. Dacă nu, săriți peste această etapă.
- Opriţi focul şi adăugaţi roşiile.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe pachet. De regulă, cam 10-11 minute. Adăugaţi 2-3 linguri din apa în care au fiert pastele peste legume.
- Scurgeţi şi amestecaţi linguini cu legumele şi uleiul.
Serviţi pastele imediat, fierbinţi, opţional cu parmezan ras sau ca atare.