O fiertură deosebită din buna familie a ciorbei de potroace. Născută prin preajma nunţilor, pentru care se taie şi se frig gâşte, şi servită a doua zi nuntaşilor pentru a se drege, ciorba de gâscă, acrită cu zeamă de varză murată, şterge păcatele petrecerii din ajun şi stinge suferinţele stomacului. O ciorbă grasă, dulce acrişoară, cu adevărat românească, gătită de regulă din măruntaie sau părţile mai puţin cărnoase ale gâştei, sau dintr-o pasăre tânără.
Porţii: 12
Timp de preparare: 2,5 ore
Ingrediente:
- 1 gâscă mică (sau 2 kilograme tacâmuri şi măruntaie de gâscă)
- 2-3 litri zeamă de varză (în funcţie de cât e de sărată şi acră)
- 1 ceapă
- 3 morcovi
- 2 rădăcină de pătrunjel
- 1 sfert de rădăcină de ţelină
- 1 ardei gras
- 1 cană de roşii decojite şi tocate
- 2 foi de dafin
- 3-4 linguri de verdeaţă (pătrunjel şi leuştean)
- 2 cartofi
- sare
Preparare:
- Curăţaţi bine gâsca de resturile de pene.
- Tăiaţi gâsca în bucăţi potrivite.
- Puneţi carnea la fiert împreună cu foile de dafin şi ceapa curăţată (întreagă), în apă rece cu 1 lingură rasă de sare.
- Fierbeţi carnea încet şi spumiţi.
- Curăţaţi morcovii, pătrunjelul, ţelina şi ardeiul (de cotor şi seminţe).
- Tăiaţi legumele în bucăţi mici.
- Când carnea e fiartă de jumătate scoateţi ceapa şi foile de dafin şi adăugaţi legumele.
- Fierbeţi până când legumele se înmoaie şi carnea se desprinde de pe os.
- Scoateţi carnea din supă şi desprindeţi-o de pe os. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite şi adăugaţi-o înapoi în oală.
- Adăugaţi roşiile şi zeama de varză murată treptat, gustând să nu fie prea acră sau prea sărată.
- Mai lăsaţi ciorba să dea câteva clocote.
- Asezonaţi cu sare după gust, adăugaţi verdeaţa tocată şi opriţi focul.
Ciorba de gâscă acrită cu zeamă de varză se serveşte fierbinte, cu ardei iuţi.
[tip]Dacă gâsca este prea grasă, puteţi degresa supa luând în timpul fierberii grăsimea de la suprafaţă cu o lingură.[/tip]
Te anunt zama asta (foarte inspirata, pe frigul de afara) te-a propulsat direct pe pozitia 1 a topului meu saptamanal. Poti vedea despre ce e vorba aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/06/crema-blogosferei-culinare-romanesti-2.html
Laura, multumim de aprecieri, onorante atunci cand vin din partea ta.
Comments are closed.