Harissa (scrisă uneori şi harrissa) este unul dintre cele mai iuţi sosuri pe bază de ardei iute ale lumii. Originară din Tunisia, de unde s-a răspândit în tot nordul Africii, harissa reuneşte în ea toate ingredientele dragi bucătăriilor din această parte de lume. Extrem de picantă şi aromată, cu o consistenţă ce aminteşte de pasta de tomate, harissa se serveşte alături de cus-cus-uri sau se foloseşte la marinarea cărnurilor înainte de a fi fripte.
Harissa se găseşte de cumpărat la magazinele specializate în condimente exotice şi în marile supermarketuri însă se poate prepara uşor şi acasă.
Porţii: 1 ceaşcă
Timp de preparare: 10 minute (plus 30 de minute)
Ingrediente:
- 12 ardei iuţi uscaţi
- 3 căţei de usturoi
- 1/2 lingură de sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriţă boabe de coriandru măcinate
- 1 linguriţă chimen măcinat
- 1/2 linguriţă chimion măcinat
Preparare:
- Puneţi la înmuiat ardeii în apă fierbinte.
- Scurgeţi ardeii.
- Îndepărtaţi cotoarele ardeilor şi seminţele.
[tip]În funcţie de cât de iute doriţi să fie harissa, îndepărtaţi seminţele ardeilor total sau parţial.[/tip] - Curăţaţi căţeii de usturoi.
- Pasaţi într-un blender sau într-o piuliţă (mojar cu pistil) ardeii iuţi împreună cu usturoiul, sarea, uleiul, coriandrul, chimenul şi chimionul, până obţineţi o pastă consistentă.
Serviţi harissa alături de mâncăruri africane şi arabe, pentru condimentarea preparatelor culinare sau sandvişuri.
[note]Unele reţete de harissa conţin mentă uscată, iar altele, din regiunea Saharei, au aromă de fum. [/note]
[tip]Harissa se păstrează la frigider, închisă -pentru a preveni uscarea, timp de câteva săptămâni.[/tip]
Vreau sa fac si eu harissa insa ma intreb daca in loc de ardeii iuti uscati pot folosi fulgii de chilli sau pasta de ardei iuti care se gaseste la borcanel in hypermarkeuri, pasta folosita pt. gulasuri. Am cautat in piata ardei iuti rosii, proaspeti sau uscati dar nu am gasit, cu gerul asta piata e aproape goala. Daca pot folosi fulgii sau pasta respectiva care ar fi “doza” pentru o portie de harissa?
Pasta pentru gulasuri ar putea sa fie folosita ca baza, pentru ca ea contine deja chimen. Dar e insuficient de iute. Harissa e una dintre cele mai iuti condimente de acest tip. Daca locuiti in Bucuresti, va putem recomanda sa cumparati din Obor (hala noua, etaj 1, magazinul Orient Bazar), pudra turceasca de ardei iute. Folositi cate 1 lingurita de fulgi de ardei pentru fiecare ardei din reteta (12). Puteti folosi si mai putin, in functie de cat de iute doriti sa fie. Dar, nu uitati, harissa se foloseste in cantitati mici. Daca va referiti la fulgi de chili cu tot cu seminte, folositi o cantitate mai mica.
Locuiesc in Suceava si din pacate nu stiu de existenta vreunui magazin de unde pot lua multe din condimentele necesare pentru astfel de retete mai exotice. E posibil sa ajung in Bucuresti peste vreo doua saptamani si o sa caut magazinele de unde imi pot procura acele condimente de negasit in Suceava. Ce-mi pare cel mai rau e ca abia ce am aflat ca un prieten de-al meu s-a intors din Gibraltar si l-as fi rugat pe el sa-mi aduca harissa, ras el hanout… revenind on topic, am fulgi de chilli cu tot cu seminte. Am mai gasit cu ani buni in urma cand exista doar Metro Otopeni, pasta de ardei iute, rosu, intr-un borcanel mic, era extrem de iute, un varf de cutit de pasta era imposibil de gustat de cineva neobisnuit cu mancarurile picante. Din pacate nu mai gasesc asa ceva… si nu in ultimul rand, cu ce as putea macina ingredientele necesare pt. ras el hanout, ma refer la cele pe care nu le gasesc macinate de ex. cuisoare, chimion, cardamom etc.
Da. Din pacate in provincie accesul la condimente este destul de limitat. Din fercire au inceput sa apara magazine online. Cum este si http://magazinuldemirodenii.ro/. Poate gasiti mai multi amatori sa strangeti o comanda de 200 de ron care beneficiaza de livrare gratuita. Nu este o reclama, ci doar o recomandare. Pe de alta parte, harissa am vazut si in Carrefour. Iar amestecul de care spuneti, pasta iute, este o specialitate ungureasca numita Eros Pista.
Da, despre Eros Pista e vorba, si are 86% ardei iute tocat, in rest sare, guma xantan, acid citric, sorbat de potasiu. O sa caut si in Carrefour si daca nu gasesc acolo Harissa o sa comand pe magazinul recomandat, eventual si alte mirodenii care sunt mai greu de gasit la noi.
Dar despre macinarea condimentelor ce-mi puteti spune? Sa folosesc un mojar si apoi o rasnita de piper sau exista ceva special pt. condimente?
Un mojar, o rasnita manuala sau chiar una electrica (inclusiv una de tipul celei de macinat cafeaua), sunt excelente pentru macinarea majoritatii condimentelor. Exceptia fac cele foarte tari, cum e nucsoara, care se razuiesc. Ideal e ca sa nu fie macinata excesiv (pulbere) si sa fie depozitate corespunzator (in cutii etanse, spatii intunecoase, racoroase dar nu umede).
OK, multumesc pentru toate informatiile!
Pentru Cornel si apoi cu ,,aprobarea specialistului, produsul nostru romanesc ,,boia de ardei iute ” nu este bun ? ( se gaseste peste tot ).
La recomandarea cevabun, am fost la obor ,am luat cateva chestii supertari de la orient bazar , am intrebat si au si online http://www.orientbazar.ro
In Craiova unde pot gasi?
Cel mai probabil in Carrefour, la raftul cu produse etnice.
Se poate si conserva adica sa tina si peste iarna?
Da. La fel ca zacusca.
Sunt noua in bucatarie si nu prea ma pricep poti detalia un pic
Urmariti indicatiile de la punctul 19 in jos. http://www.cevabun.ro/zacusca-de-vinete/
Comments are closed.