Melitzanosalata este numele dat de greci salatei lor de vinete. Diferită faţă de salata românească de vinete nu atât prin formă cât prin conţinut, salata grecească se distinge printr-o uşoară acciditate dată de lămâie şi oţet. Una dintre cele mai extravagante versiuni, cea de faţă, conţine un bonus surpriză: nuci şi brânză.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
- 1 kilogram de vinete mici
- 4 căţei de usturoi
- 100 grame miez de nucă
- 100 grame brânză de oaie (tradiţional kefalotiri)
- 2 linguri oţet din vin
- zeama de la 1 lămâie
- 5 linguri ulei de măsline
- 2 gălbenuşuri de ou crude
- sare
- piper
- pătrunjel
Preparare:
- Coaceţi bine vinetele pe plită, grătar sau în cuptor.
[tip]În cuptor, vinetele (înţepate cu o furculiţă) se coc cam într-o oră la 170 de grade Cesius.[/tip] - Decojiţi vinetele şi lăsaţi-le să se răcească și să se scurgă de zeamă.
- Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l fin.
- Tocaţi nuca şi sfărâmaţi brânza.
- Faceţi vinetele piure folosind ustensile de lemn (lingură sau satâr).
- Amestecaţi bine vinetele cu zeama de lămâie, oţetul, uleiul încorporat treptat, sare şi piper.
- Adăugaţi usturoiul, brânza şi nucile.
- Încorporaţi, pe rând, gălbenuşurile de ou.
- Introduceţi salata de vinete pentru minim 30 de minute la rece înainte de servire.
Salata grecească de vinete se serveşte cu felii de pâine neagă şi ardei. Înainte de servire se presară cu pătrunjel tocat fin.
_________________________________
Facut. Scapat cam mult usturoi :). Loc gol in jurul meu. Absolut exceptionala!
@jollyca, un proverb newyorkez de la inceputul secolului XX spune ca un quarter (25 de centi) iti aduce un bilet de metrou, insa doar un catel de usturoi iti da si un loc in metrou. 🙂
excelent!
Eu prepar aceasta salata foarte gustoasa. Eu o modific putin, nu adaug otet, este deajuns sucul de lamiie, nu adaug galbenuse de ou si folosesc brinza FETA, incercati sugestia mea, Pofta buna.
Comments are closed.