Un fusion româno-italian, în care tradiţia pilafului cu urzici se întâlneşte cu rafinamentul risotto-ului cu spanac, într-o combinaţie care copleşeşte gusturile. Delicatesă lacto-vegetariană sau garnitură extravagantă, risotto cu urzici ar fi un însoţitor perfect pentru o carne de vită sau un cotlet de miel, datorită smântânii şi parmezanului care îi scot în evidenţă latura sensibil consistentă.
[readalso] Vezi aici și rețeta de Supă cremă de urzici cu mentă și telemea.[/readalso]
Reţetă: Risotto cu urzici
Ingrediente:
- 600 grame orez cu bob rotund (arborio, carnaroli, etc.)
- 2 mâini zdravene de urzici tinere
- 1 ceapă
- 5 căţei de usturoi
- 1 litru supă de pui sau de legume
- 1 linguriţă nucsoara
- 60 grame unt gras
- 100 ml smântână
- 200 ml iaurt
- 40 grame parmezan ras
- sare
- piper
- pătrunjel proaspăt tocat
Preparare:
- Spălaţi urzicile în câteva ape şi tocaţi-le din cuţit.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
- Topiţi untul într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul şi sotaţi-le uşor 2-3 minute.
- Adăugaţi urzicile şi sotaţi-le.
- Adăugaţi orezul şi rumeniţi-l până devine translucid.
- Adăugaţi jumătate din cantitatea de supă şi fierbeţi la foc mic până scade zeama. Amestecaţi ocazional.
- Adăugaţi nucşoara.
- Adăugaţi câte 1 polonic de supă şi amestecaţi din când în când până când toată supa a fost încorporată.
- Adăugaţi smântâna şi iaurtul şi fierbeţi până se încorporează.
- Adăugaţi parmezanul şi părtunjelul tocat şi luaţi vasul de pe foc.
- Asezonaţi cu piper şi sare (dacă mai e cazul)
- Risotto-ul cu urzici se serveşte imediat, ca atare sau ca garnitură pentru fripturi la grătar sau înăbuşite.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 4
[note]Boabele din orez din risotto trebuie fierte al dente: să aibă exteriorul moale şi interiorul ferm.[/note]