Plaa krapong neung manao (biban de mare cu limetă) este o delicată reţetă thailandeză  în care peştele este fiert înăbuşit, fără pic de grăsime, dar  înconjurat de aromele complexe de limetă, lemon grass, usturoi, ceapă verde, ardei şi sos de soia. Peştii de mare slabi, cum este bibanul sau dorada, sunt nemaipomeniţi gătiţi în acest fel.

Porţii: 4

Timp de preparare: 60 de minute

Doradă cu limetă şi lemongrass

Ingrediente:

  • 4 peşti (biban de mare sau doradă)
  • 2 tulpini de lemon grass
  • 3 cepe verzi
  • 5 ardei iuţi mici
  • 6 căţei de usturoi
  • 4 limete
  • 2 căni supă de pui
  • 4 linguri sos de soia
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  2. Curăţaţi peştele de solzi şi intestine.
    [tip]Dacă sunt foarte groşi, crestaţi-i cu un cuţit pe ambele părţi de 3-4 ori.[/tip]
  3. Curăţaţi usturoiul şi ceapa.
  4. Tăiaţi ceapa, usturoiul şi lemon grass-ul rondele.
  5. Tăiaţi ardeii julienne.
  6. Extrageţi zeama din 2 limete şi tăiaţi-le rondele pe celalte 2.
  7. Amestecaţi zeama de limetă cu sosul de soia şi supa de pui.
  8. Turnaţi amestecul într-o tavă cu grătar.
  9. Aşezaţi peştii pe grătarul tăvii şi acoperiţi-i cu rondele de ceapă, usturoi, lemon grass şi chili.
  10. Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava la cuptor pentru 40 de minute.
  11. Scoateţi tava din cuptor, îndepărtaţi folia şi serviţi peştele decorat cu rondele de limetă şi stropit cu zeama din tavă.

Peştele fiert la aburi cu limetă se servește cu garnitură de legume şi orez fiert.

[note]Dacă faceţi doar 1 sau 2 peşti, puteţi să azezaţi peştele într-o farfurie, să îl stropiţi cu sos şi să introduceţi farfuria într-un vas de fiert la aburi. [/note]

print