Romanii au fost cei care au adus în Europa, din nordul Africii, iepurii. Şi tot ei sunt cei care, binecuvântaţi fie, în drumul lor înspre capitala imperiului, au scăpat pe câmpuri parte din iepuri, iepuri care s-au înmulţit, spre bucuria vânătorilor şi desfătarea mâncătorilor. Reţeta de iepure cu rozmarin şi usturoi este o reţetă romană care, în ciuda vechimii sale, nu şi-a pierdut nimic din strălucirea de altădată. Un iepure demn de masa Cezarului.
Porţii: 4
Timp de preparare: 80 de minute
- 4 pulpe superioare de iepure
- 1,2 kilograme cartofi
- 6 căţei de usturoi
- 1 lingură de rozmarin uscat
- 5 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Spălaţi cartofii – dacă sunt noi – sau curăţaţi-i.
- Tăiaţi cartofii în felii, sferturi sau rondele groase.
- Curăţaţi căţeii de usturoi şi tăiaţi-i rondele groase.
- Ungeţi o tavă cu puţin ulei.
- Aşezaţi pulpele de iepure în tavă.
- Adăugaţi cartofii şi căţeii de usturoi printre pulpele de iepure.
- Presăraţi rozmarin pe carnea de iepure.
- Stropiţi totul cu restul de ulei de măsline.
- Presăraţi cu sare şi piper.
- Acoperiţi cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava la cutor pentru 35 de minute.
- Îndepărtaţi folia de aluminiu şi mai lăsaţi tava la cuptor încă 10-15 minute, la 200 de grade, până când carnea şi cartofii prind culoare.
Iepurele cu rozmarin şi usturoi se serveşte cu cartofii din tavă şi salată.
[warning]Carnea de iepure se usucă destul de repede în contact cu aerul. Serviţi-o imediat ce a fost gătită sau păstraţi-o acoperită până la servire.[/warning]