Tonul nu se numără printre peştii obişnuiţi ai românilor, care îl cunosc mai mult din conservă în varianta bucăţi sau fulgi, în apă sau ulei. Cu toate că o specie de ton creşte şi în Marea Neagră, prea rar servim friptură de ton, iar prețul acestui peşte cu o carne atât de suculentă nu este tocmai scăzut.
Pentru grătar, carnea de ton este la fel de valoroasă ca cea de vită, cu care este deseori comparată.
Porţii: 2
Timp de preparare: 30 de minute (plus 1 oră pentru marinare)
- 2 fileuri de ton
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de oţet cu tarhon
- 1 lingură de tarhon uscat
- 2 căţei de usturoi
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi şi pisaţi mărunt usturoiul.
- Faceţi o marinată din ulei de măsline, oţetul cu tarhon, tarhonul uscat, usturoi, sare şi piper.
- Ungeţi fileurile de ton cu marinată şi lăsaţi-le la rece pentru 1 oră.
- Încingeţi bine grătarul.
- Frigeţi fileurile de peşte, pe ambele părţi, timp de 4-5 minute.
Serviţi fileurile de peşte cu garnitură de legume fierte la aburi.
[warning]Nu gătiţi peştele prea mult deoarece carnea se va usca şi va deveni neapetisantă.[/warning]
Nu e cam prea facut tonul ala? Din cate stiu eu, trebuie sa ramana rosu in interior, sau rozaliu macar.
Aşa pare. E un ton negru “decolorat”:) Din cauza acidului din lămâie care îl marinează la suprafaţă.
Comments are closed.