O ciorbă simplă şi liniştită, făcută din roadele toamnei pentru tihna iernii. Varza murată este cea care dă tonul acestei compoziţii leguminoase. Ei i se alătură restul rădăcinoaselor pentru o ciorbă ce face uitată carnea.
Porţii: 10-12
Timp de preparare: 90 de minute
- 1 varză murată mică
- 2 litri zeamă de varză
- 2 cartofi
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 ardei graşi
- 1/4 rădăcină de ţelină
- 1 ceapă
- 2 linguri de ulei
- 3 roşii (sau o cutie de roşii în bulion)
- verdeaţă
- sare
Preparare:
- Curăţaţi ceapa, cartofii, morcovii, pătrunjeii şi ţelina. Scoateți cotorul cu seminţe al ardeilor.
- Decojiţi roşiile.
- Tocaţi ceapa mărunt.
- Tăiaţi morcovii, pătrunjeii, ardeiul gras şi ţelina în cubuleţe.
- Tăiaţi cartofii în cuburi potrivit de mari.
- Tăiaţi varza fideluţe subţiri.
- Puneţi toate legumele, cu excepţia cepei, ardeilor şi roşiilor, la fiert în apă cu puţină sare. Fierbeţi legumele la foc mediu timp de aproximativ 40 de minute, până când s-au pătruns.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie.
- Adăugaţi ceapa şi ardeii şi sotaţi-i timp de 1-2 minute până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi roşiile. Rumeniţi-le uşor.
- Adăugaţi zeama de varză şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
- Adăugaţi amestecul de ceapă, ardei şi roşii în oală, alături de celalalte legume.
- Lăsaţi să dea totul câteva clocote.
- Adăugaţi verdeaţă tocată.
Ciorba de legume se servește caldă. Dacă nu țineți post, se poate adăuga o lingură de smântână sau iaurt.
[warning]Deoarece zeama de varză este sărată, nu mai adăugaţi sare decât la sfârşit şi doar dacă este necesar.[/warning]
aceasta ciorba de zarzavat am sa o fac si eu
Comments are closed.